Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Antonenko A$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 17
Представлено документи з 1 до 17
|
1. |
Stavnichenko P. V. Stavnichenko P.V., Novohatska L.O., Antonenko A.M., Vavrinevych O.P. Assessment of ecotoxicological hazard and risk of groundwater contamination with different groups of pesticides [Електронний ресурс] / P. V. Stavnichenko, L. O. Novohatska, A. M. Antonenko, O. P. Vavrinevych // Медичні перспективи. - 2017. - Т. 22, № 2. - С. 119-125. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Mp_2017_22_2_21
| 2. |
Novokhatska O. Hygienic assessment of toxicodynamics peculiarities and mechanism of action of oxyacetamide class herbicide (flufenacet) on homoiotherms and human body [Електронний ресурс] / O. Novokhatska, O. Vavrinevych, A. Antonenko, V. Bardov, S. Omelchuk // Сучасні проблеми токсикології, харчової та хімічної безпеки. - 2017. - № 1-2. - С. 137-142. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/spt_2017_1-2_15
| 3. |
Brovenko T. Food design as the actual direction of the interdisciplinary researches [Електронний ресурс] / T. Brovenko, A. Antonenko // Вісник Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. - 2018. - № 2. - С. 88-91. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vdakkkm_2018_2_20
| 4. |
Antonenko A. Necessity of harmonization of pesticide hygienic standards in food products during Ukraine's European integration (on fungicides example) [Електронний ресурс] / A. Antonenko, O. Vavrinevych, V. Bardov, S. Omelchuk // Проблеми харчування. - 2015. - № 2. - С. 5-11. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pkh_2015_2_3
| 5. |
Antonenko A. Necessity of harmonization of pesticide hygienic standards in food products during Ukraine's European integration (on herbicides and insecticides example)(continuation) [Електронний ресурс] / A. Antonenko, O. Vavrinevych, V. Bardov, S. Omelchuk // Проблеми харчування. - 2016. - № 1. - С. 5-11. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pkh_2016_1_3
| 6. |
Antonenko A. Impact of nutrition peculiarities on development of thyroid disease (analytic literature review) [Електронний ресурс] / A. Antonenko // Проблеми харчування. - 2017. - № 1. - С. 27-30. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pkh_2017_1_7
| 7. |
Omelchuk S. Forecastins the risk of bifenthrin-based insecticides for human health when consuming agricultural products grown after their application [Електронний ресурс] / S. Omelchuk, O. Vavrinevych, A. Antonenko, V. Bardov // Єдине здоров’я та проблеми харчування України. - 2019. - № 1. - С. 28-33. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pkh_2019_1_6
| 8. |
Antonenko A. M. Hygienic substantiation of calculating models for predicting toxicity of different classes insecticides (first part) [Електронний ресурс] / A. M. Antonenko, O. P. Vavrinevych, S. T. Omelchuk, B. I. Shpak // Медичні перспективи. - 2019. - Т. 24, № 3. - С. 106-112. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Mp_2019_24_3_18 Ця робота є першою частиною нашого дослідження з розробки альтернативних експериментальних математичних моделей для прогнозування токсичності інсектицидів. На першому етапі будуть проведені розрахунки й запропоновані найбільш надійні моделі. На другому - буде проведено статистичний аналіз і порівняльна оцінка токсикометричних параметрів, одержаних експериментально і розрахованих за пропонованими рівняннями. Мета дослідження - наукове обгрунтування розрахункових моделей прогнозування токсичності інсектицидів різних класів. Дані про фізико-хімічні властивості та токсикометричні параметри фунгіцидів взяті з бази даних пестицидів PPDB. Для аналізу були обрані інсектициди таких хімічних класів: похідні тетрамової і тетронової кислот, бензоїлсечовини, карбамати, неонікотиноїди, піретроїди, фосфорорганічні сполуки, авермектини. Встановлено, що існує достовірний прямий кореляційний зв'язок між NO(A)EL у хронічному експерименті всіх інсектицидів, середньосмертельними дозами при пероральному надходженні (ЛД50per os) піритоїдів і неонікотиноїдів і молекулярною масою. Існує достовірний негативний кореляційний зв'язок між параметрами токсикометрії всіх інсектицидів та їх окремих груп (піритоїди, неонікотиноїди, фосфорорганічні сполуки) і температурою плавлення та коефіцієнтом розподілу октанол-вода, log Po/w. Доведено, що запропоновані розрахункові моделі для прогнозування небезпеки інсектицидів є адекватними за критерієм Фішера, а коефіцієнти рівнянь регресії є надійними за критерієм Стьюдента.Ця робота є першою частиною нашого дослідження з розробки альтернативних експериментальних математичних моделей для прогнозування токсичності інсектицидів. На першому етапі будуть проведені розрахунки й запропоновані найбільш надійні моделі. На другому - буде проведено статистичний аналіз і порівняльна оцінка токсикометричних параметрів, одержаних експериментально і розрахованих за пропонованими рівняннями. Мета дослідження - наукове обгрунтування розрахункових моделей прогнозування токсичності інсектицидів різних класів. Дані про фізико-хімічні властивості та токсикометричні параметри фунгіцидів взяті з бази даних пестицидів PPDB. Для аналізу були обрані інсектициди таких хімічних класів: похідні тетрамової і тетронової кислот, бензоїлсечовини, карбамати, неонікотиноїди, піретроїди, фосфорорганічні сполуки, авермектини. Встановлено, що існує достовірний прямий кореляційний зв'язок між NO(A)EL у хронічному експерименті всіх інсектицидів, середньосмертельними дозами при пероральному надходженні (ЛД50per os) піритоїдів і неонікотиноїдів і молекулярною масою. Існує достовірний негативний кореляційний зв'язок між параметрами токсикометрії всіх інсектицидів та їх окремих груп (піритоїди, неонікотиноїди, фосфорорганічні сполуки) і температурою плавлення та коефіцієнтом розподілу октанол-вода, log Po/w. Доведено, що запропоновані розрахункові моделі для прогнозування небезпеки інсектицидів є адекватними за критерієм Фішера, а коефіцієнти рівнянь регресії є надійними за критерієм Стьюдента.
| 9. |
Vavrinevych O. P. Hygienic assessment of fungycidesm on human health influence risk after consumption of agricultural products growed in their application [Електронний ресурс] / O. P. Vavrinevych, A. M. Antonenko, S. T. Omelchuk // Environment & health. - 2018. - № 1. - С. 58-63. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/dtz_2018_1_14
| 10. |
Novohatska О. О. Analytical support of hygienic control of оxathiapiprolin residual amounts in environmental objects and potatoes [Електронний ресурс] / О. О. Novohatska, D. S. Milohov, O. P. Vavrinevych, S. T. Omelchuk, A. M. Antonenko // Медична та клінічна хімія. - 2017. - Т. 19, № 3. - С. 5-10. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Medkh_2017_19_3_3
| 11. |
Vavrinevych O. P. Hygienic substantiation of calculating models for prognosis of toxicity of different classes insecticides (second part) [Електронний ресурс] / O. P. Vavrinevych, B. I. Shpak, A. M. Antonenko, S. T. Omelchuk, T. I. Zinchenko // Медичні перспективи. - 2020. - Т. 25, № 4. - С. 166-173. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Mp_2020_25_4_23 Ця робота є другою частиною дослідження щодо розробки альтернативних експериментальних математичних моделей прогнозування токсичності інсектицидів, де ми провели статистичний аналіз та порівняльну оцінку токсикометричних параметрів, отриманих експериментально та обчислених згідно із запропонованими рівняннями. На першому етапі були проведені розрахунки та запропоновані достовірні моделі. Метf дослідження - наукове обuрунтування та статистичний аналіз розрахункових моделей прогнозування токсичності інсектицидів різних класів. Для дослідження взяли обрані інсектициди таких хімічних класів: неонікотиноїди, піретроїди, фосфорорганічні сполуки. Проведено статистичний аналіз лінійних та нелінійних рівнянь регресії, отриманих для інсектицидів. У рівняннях описано залежність підпорогових доз у хронічному експерименті всіх інсектицидів, середніх летальних доз при пероральному надходженні піритоїдів та неонікотиноїдів від молекулярної маси; параметрів токсикометрії всіх інсектицидів та їх окремих груп (піритоїди, неонікотиноїди, фосфорорганічні сполуки) і температури плавлення та коефіцієнту розподілу октанол-вода. На основі порівняння параметрів токсикометрії, отриманих експериментально (фактичні параметри), та розрахованих за запропонованими рівняннями здійснено перевірку можливості використання розрахункових моделей для прогнозування небезпеки досліджуваних груп інсектицидів. Для обгрунтованих пар результуючих та факторіальних змінних для піретроїдів, неонікотиноїдів та фосфорорганічних пестицидів було встановлено достовірну кореляцію. Виявлено добрий і дуже добрий зв'язок характеристик, вибраних для розрахунків, за альфою Кронбаха (індекс коливався від 0,8 і вище). Розроблений алгоритм дозволяє значно спростити проведення токсикологічних досліджень інсектицидів досліджуваних класів.
| 12. |
Antiushko D. Nutritional value of a dry soluble gerodietetic product for enteral nutrition [Електронний ресурс] / D. Antiushko, T. Bozhko, N. Shapovalova, M. Fil, T. Brovenko, G. Tolok, A. Antonenko, O. Gyrka, M. Bodak, L. Bezruchko // Eastern-european journal of enterprise technologies. - 2021. - № 5(11). - С. 35-42. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2021_5(11)__7 Results of conducted experimental studies of the nutritional value of the developed dry soluble gerodietetic product for enteral nutrition are presented. Content of proteins, fats, and carbohydrates (22,8, 11,8, and 56,4 g/100 g of dry product, respectively) was determined and calorific value (422,8 kcal/100 g) and mass fraction of macronutrients in it were calculated (21,5/25,1/53,4 respectively). Their compliance with recommendations of specialists to satisfy nutritional needs of older people, in particular, those with increased physical and neuro-emotional loads, certain dysfunctions, somatic diseases, injuries, and recovering after them were analyzed and determined. Qualitative and quantitative amino acid composition of the product was studied, the rate of its essential and conditionally essential amino acids was calculated on its basis, coefficient of discrepancy of its amino acid composition was found (17,14 %) and biological value of the protein component (82,86 %) was calculated. Experimental studies of the vitamin value of the developed product and its elemental structure were carried out. The dry product has a fairly high content of vitamins (especially ascorbic acid, retinol, thiamine, pyridoxine) and mineral elements (potassium, calcium, phosphorus, magnesium, iron, iodine, selenium). Based on the obtained results, an average level of satisfaction of the daily need for the studied vitamins (on average within 14 - 41 %), mineral elements (mostly by 10 - 25 %) from consumption of 100 g of dry product in the prepared liquid state was calculated. The conducted studies have shown high nutritional value, in particular calorific and biological value of the product and conformity of its composition to the needs of the older age groups.
| 13. |
Dzyundzya O. Technology of craft confiture from non-traditional local raw materials [Електронний ресурс] / O. Dzyundzya, A. Antonenko, T. Brovenko, G. Tolok, M. Kryvoruchko, T. Bozhko, D. Antiushko, S. Vezhlivtseva, T. Lebedenko, N. Kovalenko // Eastern-European journal of enterprise technologies. - 2022. - № 5(11). - С. 48-54. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2022_5(11)__8
| 14. |
Tkachenko I. V. Assessment of potential hazard for humans when eating apples and grapes treated with insecticide based on spiromesifen [Електронний ресурс] / I. V. Tkachenko, A. M. Antonenko, V. G. Bardov, S. T. Omelchuk // Медичні перспективи. - 2023. - Т. 28, № 1. - С. 168-172. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Mp_2023_28_1_24 Хімічні засоби захисту рослин становлять не менше ніж 3 % усіх забруднювачів біосфери і є найбільш вивченими забруднювачами нашої планети. Досить вагомий потенційний ризик для здоров'я населення становить вживання продуктів харчування, контамінованих залишковими кількостями пестицидних сполук. Мета роботи - оцінка потенційної небезпечності для людини вживання яблук і винограду, оброблених інсектицидом на основі спіромезифену. Для досягнення мети роботи використано поетапне дослідження: розраховували вміст спіромезифену в яблуках та винограді; оцінено ризик для людини (порівняння величин допустимого добового надходження сполуки з харчовими продуктами з максимально можливим добовим надходженням); розраховували та оцінювали інтегральний показник небезпечності при вживанні харчових продуктів, контамінованих пестицидами. Отримані результати з визначення залишкових кількостей спіромезифену в яблуках та винограді дозволили обгрунтувати в якості максимально допустимого рівня величину - 0,02 мг/кг; яблучному й виноградному соках - 0,01 мг/кг. Установлено, що фактичне надходження спіромезифену з яблуками та виноградом може становити 0,0065 мг, і це не перевищує 0,5 % від допустимого добового надходження, або 0,7 % від розрахункової допустимої кількості спіромезифену, яка може надійти в організм з харчовими продуктами. За величиною інтегрального показника небезпеки при вживанні контамінованих харчових продуктів (6 балів) спіромезифен належить до 3 класу - помірно небезпечний для людини. Установлено, що обгрунтовані нормативи спіромезифену дають можливість забезпечити безпечність споживання винограду та яблук, вирощених при застосуванні препарату Оберон Рапід 240 SC, КС, а також застосуванні інших пестицидних формуляцій на основі цієї речовини на інших сільськогосподарських культурах.
| 15. |
Borysenko A. A. Development of the method for determining the content of the synthetic dye diamond blue FCF in the sorption material by the high-performance liquid chromatography method [Електронний ресурс] / A. A. Borysenko, A. M. Antonenko, S. M. Holoborodko, K. P. Antonyuk, D. S. Milokhov, O. M. Korshun, S. T. Omelchuk // Медична та клінічна хімія. - 2023. - Т. 25, № 1. - С. 5-9. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Med_chim_2023_25_1_3
| 16. |
Dzyundzya O. Developing the quality of functional sausage products with the addition of local vegetable raw materials [Електронний ресурс] / O. Dzyundzya, A. Antonenko, O. Gorach, N. Novikova, N. Rezvykh, N. Stukalska, A. Ratushenko, O. Biriukova, M. Kryvoruchko, V. Mihailik // Eastern-European journal of enterprise technologies. - 2023. - № 6(11). - С. 16–23. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2023_6(11)__4
| 17. |
Brovenko T. European experience of healthy eating: strategies and practices [Електронний ресурс] / T. Brovenko, A. Antonenko, R. Rybchinskyi, S. Shapovalov, D. Ryzhenko // Здоров'я людини і нації. - 2023. - № 1. - С. 82-95. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/hnh_2023_1_8
|
|
|